Gurmáni opět dobyli Špilberk
Na začátku června se na nádvořích a terasách hradu Špilberk v Brně již počtvrté uskutečnil Špilberk Food Festivalu, který je určen všem milovníkům dobrého jídla, lahodných nápojů a vybraných delikates. Nepřehlédnutelným byl stan pivovaru Starobrno, který podnítil chuťové buňky snoubením piva a jídla.
Návštěvníci mohli letos na Špilberku ochutnat práci šéfkuchařů třinácti špičkových brněnských restaurací a užít si bohatý program. Nejpoutavějším stanem, jehož interiér byl stylově sestaven z pivních přenosek, se mohl pochlubit pivovar Starobrno. A že u něj bylo narváno. Na čepu byla vybraná piva z produkce Starobrna a Krušovic, ale k chuti přišel také cider Strongbow.
Kuchyně Starobrna byla pod taktovkou zkušeného Petra Vramby, šéfkuchaře restaurace U Fidela. „Lidé dosud nejsou příliš zvyklí na snoubení piva s jídlem. Víno má v tomto ohledu větší tradici. Český národ je nicméně znám láskou k pivu, takže s odnoží gastronomie spojující pivo a jídlo lze do budoucna počítat,“ popsal zkušený šéfkuchař.
Pivo i do dezertů
V zahraničí se snoubením piva a jídla nesetkal. „Přece jen máme kvalitnější piva. Než totiž Johny někde v Mexiku s pivem sedne ke stolu, milimetrová pěna mu zmizí,“ popsal s úsměvem.
Pivo podle Petra Vramby musí být pouze podtextem a dochutí pokrmu. „Je třeba dosáhnout harmonie, pivo lze využít v hlavním pokrmech, ale také ve sladké kuchyni, například dezertech,“ uzavřel.
INFOBOX
Petr Vramba 35 let
šéfkuchař restaurace u Fidela v Brně
původem z Ostravy
studoval chemii a fyzioterapii
vařit začal při studiích, profesionálně vaří 7 let
zkušenosti sbíral po celém světě. „Miluji cestování, hledání nových inspirací a chutí. Kromě Jižní a Severní Ameriky jsem navštívil Mexiko, Thajsko, Dominikánskou republiku a Karibik. Odtud jsem své zkušenosti přenesl do restaurace U Fidela